Lijnvriendelijke BBQ tips (ook zonder vlees of vis)

Lijnvriendelijke BBQ tips (ook zonder vlees of vis)

Tijd voor de BBQ is weer begonnen. Gezellig! Zonde als dit weer extra kilo's veroorzaakt. Kijk eens naar mijn lijnvriendelijke tips voor de BBQ.

Om te beginnen
Begin nooit met een lege maag aan een BBQ. Eet van tevoren iets. Voor een vol gevoel: Magere yoghurt met enkele eetlepels tarwezemelen, psylliumvezel of graanvlokken. Of start met een frisse salade of goed gevulde groentesoep. Zorg ook tijdens de BBQ voor calorie-arme vulling: Salades, schijven watermeloen en calorie-arme dranken.
Hier onder een salade van courgetteslierten, gele paprika, rettich schijven en granaatappelpitjes.


salade bij de BBQVlees en vis
Geef voor een lijnvriendelijke barbecue de voorkeur aan magere vlees: Biefstuk, runderpoulet, rundertartaar, hamlappen, ongepaneerde schnitzel, varkensfilet, kipfilet, kip zonder vel, kalkoenfilet, nasivlees.
Magere vissoorten zijn de witte vissoorten zoals koolvis, kabeljauw. Maar ook  de vettere vis zoals forel, zalm, verse makreel, sardientjes of tonijn is een goede keuze. 
Gebruik koolbladeren of wijnbladeren om de vis of vlees te beschermen tegen het verbranden. Geen aluminiumfolie. Dat is erg giftig!

Maximaal 100 gram vlees of 150 gram vis.
Rijg vlees of vis aan spiezen met bijvoorbeeld stukjes paprika, maïs, aardappel, mierikswortel, ui, champignon, courgette. Je eet met deze spiezen beduidend minder vlees. Goed voor de lijn, jouw portemonee, maar ook goed voor dier en milieu!

Vegetarische of veganistische BBQ
BBQ zonder vlees is ook super lekker en zelfs toe te juichen. Ik geef je wat ideetjes

  • Tofu, een calorie-arme vleesvervanging, is bijvoorbeeld  erg geschikt voor op de BBQ. Veel mensen vinden de smaak wat flauw. Vergeet dus niet de tofu vantevoren te marineren of aan tafel te bestrooien met chilivlokken, zeewiervlokken of specerijen zoals kerrie, paprikapoeder, garam masala of peper.
  • Quorn stukjes of quorn repen lijken op kip.
  • Ook blokjes tempeh aan spiesjes met paddestoelen en paprika zullen een succes zijn.
  • Oesterzwammen lijken qua bite erg op vlees.
  • Burgers maken van peulvruchten, geprakte tofu, gegrilde ui en groente. Doe ze in een pan op de BBQ om aanbranden te voorkomen
  • Groentesteak: Wat dacht je van een 'steak" gemaakt van een schijf aubergine of een dikke plak Yam? Snijd deze groente in de lengte door. Niet alleen de vegetariërs en veganisten onder ons zullen deze vleesvervangers waarderen. Bovenaan de pagina een afbeelding van een plak aubergine bestrood met paprika. Zie hieronder foto's ter inspiratie.
Gegrilde Yam met hüttenkäse en groente
Vegetarisch: Gegrilde yam met hüttenkäse, olijven, tomaatjes, pompoenpitjes, gemengde sla en schijfje limoen

Groente.
Wist je dat bijna alle groenten geschikt zijn voor op de barbecue? Komkommer, aubergine, champignons, ui, paprika, tomaat, spruitjes, venkel, artisjokken, asperges, witlof, maïskolf, courgette enz. Haal wel even een kwast met olijfolie over de groenten heen, anders plakken ze vast aan het rooster.

Verfrissende salades met verse groenten en eventueel vers fruit mogen niet ontbreken. Meng geen vinaigrette of slasausen onder de salades. Hou ze afzonderlijk en laat het aan ieders smaak over ze al dan niet te gebruiken.

groente spiezen voor de BBQ

TIP: Doe de groente in een visklem. Dan kun je ze gemakkelijk tegelijk draaien.
TIP: Groente aan spiezen rijgen.
TIP: heerlijk door jouw groentesalade: Schep peulvruchten zoals kikkererwten of edamerboontjes
TIP: Kleurrijk op jouw groente: granaatappelpitjes
TIP: Geroosterde aubergine helften met tahin, tzatzikisaus en koreander (Zie foto hier onder)

Gegrilde aubergine met tahin, tzatzikisaus en koriander

In plaats van huzarensalade.
Een huzarensalade is calorierijk. Laat dat liever achterwege. Wees ook spaarzaam met stokbrood. Ongemerkt krijg je veel extra calorieën binnen.
Maak als vervanging van huzarensalade spiesjes van krieltjes met bijvoorbeeld paprika, ui en ananas. lekker met paprikapoeder en rozemarijn. 

De barbecue is ook uitermate geschikt voor gepofte aardappelen: De aardappel in de schil schoon borstelen, prik er wat gaatjes in. Snijd kruislings door de aardappel. Vervolgens in de aluminiumfolie op het rooster met het ingesneden kruisje naar boven.

rozemarijn aardappelen op de BBQ

Sauzen
Rode sauzen, mosterd en piccalilly bevatten minder calorieën dan de witte sauzen.
Of: Maak zelf een caloriearm sausje: Recepten CALORIEARME SAUSJES

Culinaire hoogstandjes?
Je hoeft geen chefkok te zijn om een BBQ een culinair tintje te geven. Geen bord vol vlees en huzarensalade, maar een mooi opgediend bord: Je gaat minder (snel) eten en meer genieten!


BBQ culinair
Hamburger de Luxe

Kip op een saladebedje
Quornrepen (of kies voor kip) op saladebedje met Teriyakisaus
 

Naar het overzicht