Winterdip? Herfstblues?

Winterdip? Herfstblues?

Komt er minder uit jouw vingers als de blaadjes vallen? Ben je moe en verlang je nu al weer naar het voorjaar? Mogelijk heb je last van herfstblues of een winterdip. Overweeg onderstaande tips.

Tips bij herfstblues en winterdip
1. Licht maakt de mens actiever en alerter. Een tekort aan licht kan vermoeidheid en depressie veroorzaken. Mensen die gevoelig zijn voor een winterdepressie hebben er last van dat de dagen vanaf september steeds korter worden. Op een zonnige zomerdag ligt de lichtintensiteit gemiddeld tussen de 50.000 en 100.000 lux. In het najaar is dit maar 1.000 lux. Dat scheelt dus enorm! Ook zijn we in de wintermaanden veel meer binnen dan zomers. Haal dus zoveel mogelijk daglicht binnen in jouw huis en werkplek! Weg met vitrages, raamfolie en luxaflex. Kijk hoe jij zoveel mogelijk in het daglicht zit.
Maak gebruik van een daglichtlamp;  bij voorkeur met een lichtintensiteit van 5.000 tot 10.000 lux (lichteenheden). 15 van 30 minuten per dag voor deze lamp zitten kan al voldoende zijn!
Door regelmatig voor een daglichtlamp te zitten, krijg je genoeg lux binnen om je beter te voelen.

2. Meer bewegen, bij voorkeur in de frisse buitenlucht. De endorfine die vrij komt bij het bewegen geeft je een geluksgevoel.

3. Vul jouw voeding aan met vitamine D3 (20 tot 25 microgram per dag). Een tekort aan vitamine D veroorzaakt o.a. herfstblues en kan zelfs tot depressies leiden. Je kunt je bloed laten meten of je een tekort aan vitamine D hebt. Zorg ervoor dat de waarde minimaal 80 is en bij voorkeur rond de 110.

4. Laat energievreters zoveel mogelijk staan: De grootste energievreters zijn producten met suiker, zoetstof, alcohol en fastfood.

5. Eet om de 2-2 1/2 uur kleine hoeveelheden en voorkom te grote suikerspiegelschommelingen.

6. Geuren werken in op onze psyche. Kies essentiële oliën van citroen, sinaasappel of jasmijn in een geurverdamper.

7. Verduister je slaapkamer volledig, zo wordt er 's nachts voldoende van het slaaphormoon melatonine ontwikkeld. Melatonine zorgt voor herstel van het lichaam.

8. Voor een goede nachtrust is het belangrijk om de laatste 2 uur voor het slapen gaan niet meer te eten. Drink ook geen thee (ook geen groene thee), koffie, cola en energiedrinks of alcohol meer in de avond.

9. Belangrijk is een goede darmflora! Darmbacteriën produceren namelijk serotonine, een gelukshormoon! Wist je dat 90% van de serotonine geproduceerd wordt in de darm en slechts 10% in de hersenen? Antidepressiva werken maar aan die 10% in de hersenen. Reden te meer om aandacht te besteden aan jouw darmen.
Voor een goede darmflora: eet vezelrijk, gebruik psylliumvezel, veel groentes, yoghurt en kefir en vermijd zoveel mogelijk suiker, zoetstof, cola, medicijnen en bewerkt voedsel.

10. Zorg voor ritme met eten en slapen gaan. Hanteer zoveel mogelijk vaste tijden. Verstoring van jouw bioritme heeft invloed op de psyche!

Naar het overzicht