Belangrijk om te weten als je gaat afvallen

Belangrijk om te weten als je gaat afvallen

BELANGRIJK OM TE WETEN ALS JE GAAT AFVALLEN

Wil je gaan afvallen, stort je dan niet in een of ander crashdieet welke door de massamedia of een kennis wordt aanbevolen. Veel diëten beloven veel, maar uiteindelijk is nog nooit iemand er écht gezonder en fitter op geworden. Jouw lichaam krijgt het met een crashdieet zwaar te verduren. Belangrijkste tip om gezond af te vallen: Laat je verleiden om weer te luisteren naar jouw lichaam.

Crashdiëten
Crashdiëten heten zo omdat je gewicht snel naar beneden gaat. Dat kan je in het begin een heel goed gevoel geven, maar wat je voornamelijk verliest is water en spiermassa. Je lichaam moet namelijk ergens de energie vandaan halen en doet dat niet door alleen door vet te verbranden maar ook door eiwitten uit jouw lichaam af te breken. Het water komt vrij snel weer terug als je iets met zout eet, maar het verliezen van spiermassa kan jou op termijn problemen opleveren.

Spiermassa belangrijk
Spieren spelen namelijk een belangrijke rol in je verbranding. Hoe meer spieren je hebt hoe hoger je verbranding is. Dus als je spieren afbreekt verlaag je uiteindelijk de verbranding en val je steeds langzamer af om uiteindelijk helemaal tot stilstand te komen. Je lichaam gaat op de spaarstand en probeert juist de vetcellen te behouden. Omdat je lichaam honger heeft is het heel moeilijk om je aan jouw dieet te houden.

Blijvend gewichtsverlies
Blijvend gewichtsverlies houdt in dat je niet meer dan een pond per week afvalt: 26 kilo per jaar. Veel diëten laten je weten dat je veel sneller kan. Maar 26 kilo is toch prachtig om af te vallen? Artsen zijn al heel erg blij als je 10% van jouw begingewicht verliest. Volgens onderzoeken heeft dat al een enorm effect op de gezondheid.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat 95% van de strenge lijners binnen één jaar weer op hun oorspronkelijk gewicht zijn. Sommigen zijn zelfs zwaarder dan vóór het lijnen!

Belangrijkste tip om blijvend af te vallen

  • Luister (weer) naar jouw lichaam! Het lichaam vraagt niet werkelijk om chocolade en suiker of om die zak chips. Want wat moet het lichaam ermee? Al die extra kleur- en smaakstoffen, suiker en verzadigde vetten zijn een belasting voor ons lichaam. We kunnen er geen gezonde lichaamscellen mee opbouwen. Ons lichaam raakt uit balans! Het vraagt bijvoorbeeld om suiker, terwijl het juist geen suiker meer wil!
  • Probeer zo veel mogelijk natuurlijke en gezonde producten te eten. Want die sluiten het best aan op jouw lichaamsfuncties. Je gaat je daardoor niet alleen fitter voelen, maar ook jouw stofwisseling en verzadigingsgevoel werken beter, waardoor het afvallen veel gemakkelijker wordt.
  • Eet elke 2 1/2 uur een maaltijd met een hoge concentratie aan voedingsstoffen. Bijvoorbeeld fruit, groente, biologische zuivel, noten of volkorenbrood. 
  • Gebruik zoveel mogelijk groente. Groente is calorie-arm en geven een verzadigd gevoel. De vezels en anti-oxidanten geven jouw lijf en stofwisseling elke dag weer een boost.
  • Neem 1 snoepmoment per dag. Geniet er van! Je zult zien en ervaren dat jij je veel fitter gaat voelen. Een bijkomend voordeel is dat de weegschaal aangeeft dat je geleidelijk afvalt!


Leestip:
E-Book:  Succestips voor het lijnen

Naar het overzicht