Het beste dieet

Het beste dieet


Nederland doet massaal aan de lijn. Iedereen weet wel een dieet te noemen waarbij je kunt afvallen. Welk dieet is nu het meest verantwoord en geschikt om kilo's kwijt te raken?

We lijnen en worden toch zwaarder
Misschien een teleurstellend antwoord op bovenstaande vraag: er bestaat geen dieet dat goed is! Althans dat is mijn overtuiging. Zo'n antwoord behoeft nadere uitleg: We bewegen meer en letten meer op ons gewicht. Nederland doet massaal aan de lijn. Met het ene dieet heb je meer resultaat dan het andere. Het ene dieet is ook meer verantwoord (Sonja Bakker) dan het andere (Atkins dieet bijvoorbeeld). Ik geef toe dat we regelmatig succesverhalen horen. Toch worden de Nederlanders steeds zwaarder! Dat komt omdat alle diëten één gezamenlijke overeenkomst hebben: we kunnen deze voedingswijze niet levenslang volhouden! Zodra we stoppen met het dieet, merken we dat de kilo's er weer aankomen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat 95% van de strenge lijners binnen één jaar weer op hun oorspronkelijk gewicht zijn. Sommigen zijn zelfs zwaarder dan voor het lijnen!

Geen dieet, wat dan wel?
Diëten is niet de oplossing om blijvend gewichtsverlies te bewerkstelligen. Om gewicht te verliezen zullen we ons voedingsgedrag moeten veranderen. Eén kleine verandering kan reeds grote –positieve- gevolgen hebben voor onze strijd tegen die overtollige kilo's.

  • Als we rustig én bewust gaan eten, nemen we ca. 20% minder voedsel tot ons. Toch voelen we ons even goed verzadigd. Door rustig en bewust te eten leren we namelijk weer onze signalen van verzadiging te voelen.
  • Het bewust worden van saboterende gedachten kunnen ook zorgen dat je afvalt. Een saboterende gedachte is een gedachte die jou belemmert om daadwerkelijk minder te eten. Een saboterende gedachte is bijvoorbeeld: "Ach, voor deze ene keer ... ","Nu heb ik wel iets extra's verdiend", "Na de feestdagen begin ik wel weer". Bewustwording van deze gedachten en er een positieve, ondersteunende (onbewuste!...) gedachte tegen over te zetten helpt jou om daadwerkelijk minder te eten.
  • Werk aan onbewuste gedragingen die jouw belemmeren om op eenvoudige wijze af te vallen. Denk maar eens aan de gewoonte om altijd te eten zodra de tv aan gaat of om te snoepen zodra je niet lekker in je vel zit.
  • Het is vaak een gewoonte geworden om industrieel bereid voedsel te eten. Wanneer je industrieel bereid voedsel inruilt voor onbewerkte producten eet je ongeveer 500 kcal per dag minder.
  • Vraag om persoonlijke begeleiding om meer inzicht te krijgen in jouw eetgewoonten. Veel eetgedrag vindt namelijk onbewust plaats. Naast inzicht heb je mogelijk een duwtje in de rug nodig om jouw huidige eetgedrag te wijzigen. Zie het als een eenmalige goede investering in jou zelf!


Gedragsverandering nodig

Om af te vallen is dus gedragsverandering nodig. 'Oud' gedrag vervangen door een nieuw gedrag. Je kunt pas je gedrag veranderen als je bewust bent van je huidige gedrag. Ben jij je bewust van jouw eetgewoontes en eetgedrag? Misschien heb je hulp nodig om deze op te sporen.

Gedragsverandering langdurig proces?
Verandering van gedrag kost tijd omdat je weer iets nieuws moet leren. Wetenschappers hebben gezien dat het aanleren van nieuw gedrag 40 dagen duurt, mits je het gedrag gedurende deze tijd dagelijks herhaald. Net als met tandenpoetsen, wordt het gedrag een gewoonte. Het gaat dan vanzelf. Je kunt het daarna ook levenslang zonder moeite volhouden!

Gedragsverandering lastig?
Verandering van gedrag kost enige inspanning omdat je weer iets nieuws moet leren.Wees overigens niet bang dat gedragsverandering veel energie gaat kosten. Met behulp van eenvoudige visulisatieoefeningen, mindfulness  en NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) kun je gewoontes snel en eenvoudig resetten.

Naar het overzicht