Het geheim van succesvol afvallen

Het geheim van succesvol afvallen

Je begint vol goede moed aan een afslankpoging, maar na korte tijd is jouw lijnpoging al weer gestrand. Herkenbaar? Hoe kan dat? En wat kun je doen om het afslanken wél succesvol te laten zijn?

Gewoontes veranderen
Je brein is dol op gewoontes! Ze voltrekken zich vrijwel onbewust en vergen dus weinig denkkracht. Zo bespaar je een hoop energie. En als je gewoontes maar vaak genoeg herhaalt, verankeren ze zich in je brein. Je blijft dan doen wat je altijd deed. Bijvoorbeeld de gewoonte om een koekje bij de koffie te nemen, of iets lekkers te kopen als je gaat afrekenen bij het tanken of regelmatig een snoepje of stukje chocolade tussendoor. Als jij succesvol wilt afvallen is het goed je bewust te worden van al deze (onbewuste) gewoontes. Maak voor jezelf een keuze wat je met die gewoonte wilt gaan doen.

Bijvoorbeeld:
Oude gewoonte: Eten kopen bij de tankstation en tijdens rijden opeten
Nieuwe gewoonte: Eten kopen bij de tank laat ik achterwege, want Ik heb altijd fruit bij voor trek onderweg

Oude gewoonte: Tussendoor even een snoepje of stukje chocolade eten.
Nieuwe gewoonte: Ik kies 1 snoepmoment per dag.

Oude gewoonte: Koekjes bij de koffie
Nieuwe gewoonte: Koekje bij de koffie: alleen als die heel erg lekker is. Dat wordt dan mijn snoepmoment van de dag.

Saboterende gedachtes.
Bemerk jij ook dat je ondanks jouw goede voornemens en goede motivatie, toch net weer iets teveel eet? Of dat je iets eet wat je eigenlijk (achteraf) helemaal niet had willen eten? Dat is heel normaal! Het wordt veroorzaakt door saboterende gedachtes! De “duveltjes” op jouw schouder, die jou weer eens verleiden…Ze komen vooral tevoorschijn als je aan de slag gaat vol goede voornemens. Hoe kan dat nou? Slanker worden biedt immers heel veel voordelen en je wilt het zo graag!
Dat komt omdat het energie kost om nieuwe gewoontes aan te leren. En zoals we al eerder hadden gezegd: Jouw brein is dol op gewoontes! Het houd van gedragingen die weinig denkkracht kosten.

Saboterende gedachtes omvormen
Stel dat je van die “duveltjes” engeltjes kunt maken? Engeltjes die jou behoeden om te veel te zondigen?Handig toch? Daar gaan we het samen over hebben. Ik help jou mee om van duveltjes jouw engeltjes te maken.

Nieuwe gewoonte aanleren
Om een nieuwe gewoonte aan te leren moet je het nieuwe gedrag 40 dagen bewust herhalen. Er ontstaan dan nieuwe neurale verbindingen. En dan zul je merken dat je een nieuwe gewoonte hebt! Als je zorgt voor beloning van het nieuwe gedrag blijft het voor goed verankerd in jouw systeem. Wees je er dus bewust van wat jouw nieuwe gezonde gewoonte jou oplevert. Herhaal dat ook maar vaak genoeg voor jezelf. Bijvoorbeeld: “Ik voel me veel fitter als ik ‘s avonds voor zuivel kies in plaats van een bak chips.”
Of: “Het maken van een wok gerecht gaat net zo snel dan wachten op een bezorgmenu. Bovendien is mijn wok gerecht veel gezonder en goedkoper.”

Verdwijnen oude gewoontes?
Niet alle oude gewoontes zullen verdwijnen. Jouw brein zal altijd de weg kiezen van de minste weerstand. Er zijn altijd valkuilen. Stel dat je het heel erg druk hebt, dan kan het zo maar zijn dat je maaltijden weer overslaat en dat je zodra je honger krijgt snel wilt eten. Wat is er dan gemakkelijker om die chocolade te pakken in plaats van een boterham te smeren? Frustrerend? Hopeloos dus om nieuwe gewoontes aan te leren? Nee hoor! Je moet alleen voorbereid zijn. Het “denkwerk” al van tevoren doen! Je bewust te zijn van die mogelijke valkuilen en al een kant- en klare oplossing voor handen hebben. Zodat je niet echt hoeft na te denken!

Valkuilen
Je bewust worden van de mogelijke valkuilen en er nu al een oplossing voor bedenken zal jou helpen. Het voorkomt dat je impulsief gaat handelen

Trucs en tips
Boel gedoe om jouw gewoontes te veranderen? Laat je niet afschrikken: Er zijn allerlei tips en trucs om het je gemakkelijker te maken. Jouw brein kan ook gemakkelijk voor de gek worden gehouden. Een simpele visualisatie-oefening of om een bepaald ritueel net even anders te doen, helpen jou mee oude patronen te door breken. Ook even 10 dagen totaal andere producten te eten geeft jouw body and mind even een reset.

Van doen naar blijven doen.
Bij het bereiken van jouw streefgewicht (of ander einddoel) betekent niet dat je stopt met jouw nieuwe gewoontes. Als jij jouw saboteurs en valkuilen de baas bent wordt jouw nieuwe gewoonte heel gewoon. Je gaat van doen naar blijven doen. Lijnen hoeft dan nooit meer!

Niet voor jou van toepassing?
Denk jij na het lezen van hierboven staande dat het voor jou niet nodig is om stil te staan bij oude patronen, jouw valkuilen en saboterende gedachtes? Bedenk dat 95% van de lijners na 1 jaar weer op het oude gewicht is of nog zwaarder. Want wie houd zich nu bezig met saboterende gedachtes en valkuilen?

Geen langdurig proces
Het verdiepen in vast gesleten patronen, valkuilen en saboterende gedachtes hoeft niet veel tijd te kosten. Het kan wel een boel teleurstelling voorkomen. Graag help ik je daar bij.

Mogelijk interessant voor jou: Succestips voor gezond afslanken

Naar het overzicht