10 Tips voor het bestrijden van cellulite

10 Tips voor het bestrijden van cellulite


10 TIPS VOOR HET BESTRIJDEN VAN CELLULITE

Cellulite is voor heel veel vrouwen realiteit: ongeveer 90% van de Westerse vrouwen heeft er last van. Cellulite is niet weg te krijgen enkel en alleen door te diëten, maar toch speelt de voeding een rol in het ontstaan en ook in het eventueel verdwijnen ervan. In dit artikel enkele adviezen om cellulite te bestrijden.

Wat is cellulite?
Wat in de volksmond 'cellulite' of ook wel sinaasappelhuid wordt genoemd is een normaal verschijnsel bij een groot deel van de vrouwelijke bevolking. Het onderhuidse vet bij de vrouw is in zuiltjes geschikt die loodrecht op de huid staan. Als enkele van deze zuiltjes vergroten, ontstaat een onregelmatig hobbelig aspect van de huid dat niet graag gezien is. Regelmatig wordt de term cellulite verward met cellulitis. Bij cellulitis is er sprake van een ontsteking.

OORZAKEN VAN CELLULITE
Hormonen
Cellulite wordt meestal gevormd tijdens perioden van hormonale verandering zoals de puberteit, zwangerschap, de overgang en de eerste maanden dat de pil wordt genomen. Hormonen regelen onder andere de veranderingen in de bloedcirculatie, de lymfatische afvoer, vet en bindweefsel. Deze factoren spelen allemaal een rol bij de vorming van cellulite.

Levensstijl
Cellulite vormt zich door een reeks complexe veranderingen in het lichaam in de eerste vetlaag net onder de huid. Het ontbreken van een gezonde levensstijl, ongezonde voeding, roken, de toename van lichaamsgewicht en het te weinig drinken van water, kunnen de uiting van cellulite verergeren.

Leeftijd
Als men ouder wordt neemt de dikte en kracht van het bindweefsel van de huid af. De Cellulite die er misschien al is wordt hierdoor steeds beter zichtbaar naarmate men ouder wordt.

Erfelijkheid
Erfelijke factoren kunnen er ook voor zorgen dat vetcellen in het onderhuids vetweefsel groeien en cellulite zich vormt.

WAT KUN JE TEGEN CELLULITE DOEN?
Hieronder vind je enkele adviezen waarmee je cellulite kunt verminderen.

1. Gezond gewicht
Probeer jouw lichaamsgewicht zoveel mogelijk op peil te houden of ga geleidelijk afvallen als je overgewicht hebt middels uitgebalanceerde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Vrouwen met overgewicht hebben meer last van cellulite dan slanke vrouwen. Echter: cellulite kan ook bij slanke vrouwen voorkomen. Het jo-jo-effect (afwisselend aankomen en afvallen) bevordert de vorming van cellulitis. Luister (weer) naar jouw lichaam en voel wat en hoeveel het nodig heeft.

2. Veel water drinken
Probeer zeer regelmatig verdeeld over de dag aan een totaalverbruik van minstens anderhalve liter water te komen. Drink voor de rest groene thee en met mate koffie. Wees overigens matig met alcohol (maximaal 1 glas per dag). Overdrijf je vochtopname niet; meer dan 3 liter vocht per dag is schadelijk voor het lichaam.

3. Beperk suiker
Wees matig met suiker en suikerrijke producten. Vermijd het gebruik van frisdranken en vruchtensappen. Wees ook zuinig met kunstmatige zoetmiddelen. Ze helpen wel om het gewicht onder controle te krijgen, maar het grote nadeel is dat ze de behoefte aan suiker in stand houden. Gebruik dus ook zoetstoffen met mate.

4. Kies gezonde vetten
Vervang de slechte vetten door goede!

 • De goede vetten;
  zijn de onverzadigde vetten die voorkomen in vis, noten, zaden, avocado en olië. Vooral olijfolie, lijnzaadolie (koud gebruiken) en walnootolie (koud gebruiken) zijn erg gezond. 
 • De slechte vetten;
  zijn de verzadigde vetten en de transvetten.
  De slechte transvetten zitten vooral in vetten die gebruikt worden in koek en gebak, gefrituurde producten. Verzadigde vetten zitten in (half-)volle melkproducten, vette vleessoorten, vette vleeswaren, room en kaas.
  Ook teveel vetten met omega 6 vetzuren (linolzuur) zijn niet gezond. (o.a. in zonnebloemolie en producten met linolzuur). Teveel omega 6 vetzuren veroorzaken ontstekingsreacties.


5. Voorkom het vasthouden van vocht

 • Zout houdt water vast en dat verergert op zijn beurt cellulite. Haal het zoutvaatje van tafel gebruik geen zout bij de maaltijdbereiding. Let ook op het zoutgehalte in vele kant- en klare producten en maaltijden.
 • Wist je trouwens dat drop en zoethoutthee ook vocht in je lichaam vasthouden?
 • Ook stress en slecht slapen zorgt voor veel vochtretentie.
 • Histamine kan ook voor vochtretentie zorgen. 
 • Voorkom lang zitten. Lymfevocht hoopt zich dan op in jouw benen. Ga elke 20 minuten even staan.
 • Vochtafdrijvend: Wist je ook dat het eten van veel groente vochtafdrijvend werkt? Vooral venkel, asperges, bleekselderij en peterselie zijn vochtafdrijvend. Guldenroedethee met enkele jeneverbessen werkt heel sterk vochtafdrijvend, maar gebruik deze met mate!


6. Een gezond voedingspatroon

Draag er zorg voor dat jouw lichaam de benodigde voedingsstoffen, vitaminen en mineralen krijgt. Geloof me, je haalt de benodigde voedingsstoffen niet uit een vitaminepil! Vermijd fastfood en kant-en klare producten. Kies liever voor veel verse groente en voeding van een goede (biologische) kwaliteit. Je voelt jezelf niet alleen fitter, ook jouw huid wint aan stevigheid en krijgt een levendige uitstraling!

7. Wisseldouche
Beperk het baden en douchen boven de 38 graden Celsius en maak er een gewoonte van het lichaam na het bad of de douche met koud water na te spoelen. Eindig jouw normale douche eens door met een koude waterstand over heupen en bovenbenen te gaan. Jouw lichaam reageert met een verhoogde bloedsomloop, lymfeactiviteit en een snellere vetstofwisseling. Je voelt je daarna fris en vitaal.

8. Beweging
Probeer regelmatig te blijven sporten, want dat komt jouw vitaliteit ten goede. Je hoeft geen geweldige prestaties neer te zetten of topsport te beoefenen, alleen al regelmatig en in een rustig tempo bewegen maakt mooi en gezond. 
Geschikte sportieve activiteiten:

 • Speciale oefeningen gericht op de stimulering van de bloedsomloop en de versterking van spieren.
 • Activiteiten gericht op het energieverbruik en daarmee de afbraak van vetten helpen mee in de strijd tegen cellulite. Hiervoor moet je matig intensieve bewegingen maken. Matig intensief is dat je nog net kunt praten. Denk bijvoorbeeld aan een crosstrainer, steps, aquajoggen.
  - Lopen in een snel tempo (je kunt nog net praten)
  - Zwemmen. De tegendruk van het water werkt als een reinigende lymfedrainage
  - Fietsen in een lage versnelling met een hoge trapfrequentie.
  - Slenderen. Lees meer


9. Zorg voor een goede bloeddoorstroming

Roken en te strakke kleding dragen leveren ook een bijdrage aan de vorming van cellulite door verminderde bloeddoorstroming.

10. Doe een reinigingskuur
om jouw lichaam in het voorjaar bij de natuurlijke reiniging te ondersteunen. Berken Extract van Weleda (zonder suiker) stimuleert de vloeistofhuishouding en de nierwerking en heeft op deze manier een natuurlijk ontslakkende werking. Voeg hiervoor tien dagen lang 's ochtends en 's avonds een eetlepel Berken Extract toe aan een glas (bron)water of kruidenthee. Eet daarnaast zoveel mogelijk groente en puur natuur voeding. Volg ook onze holistische detoxkuur!

Naar het overzicht