5 tips om niet aan te komen tijdens jouw vakantie

5 tips om niet aan te komen tijdens jouw vakantie

Aankomen op vakantie, het is een bekend fenomeen. Een vakantie zorgt bij twee op de drie volwassenen voor gewichtstoename. Geen wonder dat lijners zich zorgen maken over de kilo's die er mogelijk weer bij zullen komen. Ik geef je 5 tips om vakantiekilo's te voorkomen zonder te lijnen. 

TIP 1
Ga onwijs genieten van je vakantie en neem je NIET voor te gaan lijnen bij thuiskomst!
Ken je de gedachte:"Na de vakantie ga ik wel weer lijnen?" 
Deze gedachte is een echte saboteur! Het is een regelrechte vrijbrief om los te gaan. Met deze gedachte ga je onbewust denken: "Ik neem nog wat, want nú mág het nog. Na de vakantie let ik wel weer op wat ik eet en drink." Ban deze gedachte! Het heeft een averechts effect want vóór je het weet ben je op vakantie aangekomen.
Beter is het om deze saboterende gedachte om te vormen in: "Wat er niet aan komt, hoeft er ook niet af."
Of zeg steeds tegen jezelf: "Ik geniet, maar ik luister naar mijn lichaam en stop wanneer ik genoeg heb gehad."

TIP 2
Eet zoveel groente als je wilt.
Groente bevat nauwelijks calorieën en geeft een verzadigd gevoel. Neem zowel bij de lunch, avondmaaltijd of tussendoor groente. Zelfs bij het ontbijt kan het lekker zijn om bijvoorbeeld een tomaatje te nemen, stuk komkommer of radijsjes. Hoe meer kleuren op jouw bord, des te aantrekkelijker wordt ook jouw maaltijd. Snacktomaatjes, snackpaprikaatjes, radijsjes of komkommer zijn handig voor onderweg. Ook lekker: Een glazen (conserven-)pot die je vult met rauwkost.

TIP 3
Mindful genieten
Mindful eten is met aandacht eten. Mindful eten begint al met de keuze die je maakt. De hele dag door maak je keuzes, bewust en onbewust. Het is belangrijk om even stil te staan bij alles wat je in je mond stopt. Probeer het eens. Vraag jezelf af of je hier nu echt trek in hebt of dat je het gewoon eet omdat het er is.

Mindful eten betekent ook genieten van wat je eet. Proef elke hap alsof het de eerste hap is, zodat je een optimale smaakbeleving hebt. Gebruik al jouw zintuigen. Kijk, ruik, proef, voel en ervaar...

Druk praten terwijl je een hap hebt genomen belemmert mindful eten. Leg gewoon even jouw bestek neer.
Mindful, dus met aandacht eten, zorgt ervoor dat je sneller verzadigd raakt en dus minder eet, terwijl je meer hebt genoten.
Helemaal perfect zou zijn als je stopt met eten zodra je voor ongeveer 70-80 % verzadigd bent. Binnen 30 minuten voel jij je hoogst waarschijnlijk helemaal verzadigd. Soms duurt het namelijk even voordat de hersenen het verzadigingssignaal afgeven. Probeer het eens een keer en ervaar hoe prettig dit voelt.

TIP 4
Drink zoveel mogelijk calorie-arme drankjes.
Drink voornamelijk water. Neem thee en koffie zonder suiker. Of maak heerlijke drank van gepureerde watermeloen. Kijk bij mijn e-book voor ideetjes van calorie-arme drankjes.
Verleid je niet tot het nemen van speciale koffie's, frisdranken, vruchtensappen en alcohol. Ongemerkt neem je veel suiker en extra calorieën.

TIP 5suiker in dranken
Blijf in jouw eetritme
Geweldig als mensen vol trots zeggen dat ze niet zijn aangekomen tijdens de vakantie zonder gelijnd te hebben. Hun grootste troef? Hetzelfde eetritme aanhouden als thuis: 3 hoofdmaaltijden en 2-3 maal een stuk fruit of glas zuivel tussendoor. Ze zorgen ervoor dat ze niet langer dan 2 1/2 uur tussen 2 opeenvolgende maaltijdmomenten houden. Daarnaast nemen ze hooguit 1 snoep of snackmoment per dag. 

Naar het overzicht