Aging door AGEs

Aging door AGEs

Wist je dat je snel kunt verouderen door AGEs? Lees hoe jij de de inname van AGEs kunt beperken en cel vernietiging kunt beperken.

Wat zijn AGEs?
Ze zijn giftig en je krijgt ze dagelijks binnen: Advanced Glycation End products ofwel AGEs. Het zijn verbindingen tussen suikers en eiwitten in de voeding. AGEs vormen in ons lichaam vrije radicalen die onze cellen, mitochondriën en DNA kunnen beschadigen. Hierdoor ontstaan ziektes zoals Alzheimer, hart- en vaatziekten, diverse ontstekingen en celveroudering. AGEs kunnen bovendien zorgen voor immuunproblemen. Dit omdat onze afweer de overmaat aan AGEs als gevaarlijke indringers beschouwt. AGEs zorgen ook voor snelle veroudering van de huid. AGEs vormen namelijk starre verbindingen tussen collageenmoleculen waardoor die niet meer soepel langs elkaar heen kunnen bewegen. Dit proces wordt ook wel ‘crosslinking’ genoemd. Daardoor wordt de huid minder soepel en treedt er rimpelvorming op.

Hoe ontstaan AGEs?
AGEs ontstaan o.a. uit de zogenaamde Maillard-reactie: de bruine kleur en heerlijke geur die o.a. ontstaan bij het roosteren van brood, het karamelliseren van suiker, het grillen van vlees of bij het roosteren van noten.
AGEs ontstaan ook in ons lichaam als bijproduct van onze stofwisseling. Zeker naarmate onze leeftijd stijgt. Hoge bloedsuikerspiegels, een hoog insulineniveau, een slechte nierfunctie en een hoge BMI zorgen voor een hoger AGEs-gehalte.

"Diabeten hebben 2 tot 3 keer zoveel AGEs in hun bloed dan gezonde mensen. Mensen met een hoge BMI of diabetes hebben de hoogste gehalten aan AGEs."

Langer leven door minder AGEs
Iedereen kan de inname van AGEs eenvoudig terug brengen en cellen beschermen tegen vernietiging:

- Bereiding van ons voedsel heeft veel invloed op de hoeveelheid AGEs die we binnenkrijgen:

  • Rauw voedsel bevat de minste AGEs.
  • Je kunt de vorming van AGEs beperken door het voedsel te bereiden middels koken, stomen, pocheren of stoven.
  • Bij grillen, bakken, roken, roosteren en op de BBQ ontstaan de meeste AGEs. Hoe donkerder het product is na bereiding, des te meer AGEs het bevat.

- Industrieel bereid voedsel heeft al vele bewerkingen ondergaan en bevat vele AGEs. Kies dus onbewerkt.

- Bij droge bakprocessen van koolhydraten ontstaan veel AGEs. Denk aan crackers, chips, tosti's, geroosterd brood, krakelingen, wafels, koekjes.  De korst van gebakken brood en ontbijtkoek bevat veel AGEs.

- Vlees, vis, zuivel en noten bevatten van nature veel AGEs. Wees er matig mee en neem ongebrande noten. Kies ook voor stomen of stoven van vlees of vis.

- Kaas bevat veel AGEs, gesmolten kaas nog meer. 

- Vleeswaren bevatten erg veel AGEs.

Lees meer hoe jij veroudering kunt tegen gaan: Zo word jij 14 jaar jonger

Naar het overzicht