Biologisch? Logisch!

Biologisch? Logisch!

Biologisch is slim en respectvol omgaan met alles wat leeft. Biologisch voedsel is onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd. Dat betekent dat er geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of gentechnologie aan te pas zijn gekomen. Gewassen krijgen de tijd om te groeien en dieren hebben de ruimte om vrolijk rond te rennen. Het resultaat: Heerlijke producten waarvan je zorgeloos kunt genieten. 

WAT WE MET ZEKERHEID OVER BIOLOGISCH VOEDSEL KUNNEN ZEGGEN:
1. Biologische producten zijn van nature rijk aan omega-3 vetzuren en CLA
Biologische melk bevat in het voorjaar en zomer tot zeventig procent meer geconjugeerd linolzuur (CLA) en zestig procent meer omega-3-vetzuren dan melk uit de gangbare landbouw. Dit blijkt uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut. De omega-3 vetzuren lijken een gunstige rol te spelen bij de versterking van het immuunsysteem, het voorkomen van astma en allergie en het voorkomen van hart- en vaatziekten.

2. Biologische groente en fruit bevatten meer antioxidanten
Uit diverse onderzoeken blijkt dat biologische groenten en fruit meer antioxidanten bevatten. Antioxidanten hebben een beschermende werking en worden in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten en kanker. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine C, bèta-caroteen, (voorloper van vitamine A), polyfenolen en flavonoïden.

3. Biologische producten bevatten minder zware metalen
In de biologische teelt liggen de gehaltes van arseen en zware metalen (cadmium, lood en kwik) beneden de wettelijke EU-normen en meestal zelfs beneden de detectie-limiet.

4. Geen groeihormonen
In de biologische veehouderij is het gebruik van groeihormonen niet toegestaan. De dieren krijgen de tijd om te groeien en eten biologisch voer zonder kunstmatige toevoegingen en gentechniek.

5. Biologische groenten bevatten kankerbeschermende stoffen: Salvestrolen
Planten maken zelf salvestrolen aan om zich te weren tegen schimmelinfecties. Omdat regulier geteelde groenten en fuit veelal worden bespoten met schimmelwerende producten, maken regulier geteelde producten deze stoffen niet meer aan. Daarom zijn de salvestrolen voornamelijk nog in biologische groenten en fruit te vinden.

6. Geen antibiotica
In de biologische veehouderij is preventief gebruik van antibiotica verboden. In varkensvlees, nieren van koeien en eieren uit de biologische veehouderij kunnen dan ook geen residuen van antibiotica worden aangetoond.

Biologisch vlees veel gezonder 

7. Geen bestrijdingsmiddelen
In de biologische landbouw is het gebruik van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen niet toegestaan. Biologische producten bevatten dan ook geen of nagenoeg geen residuen van bestrijdingsmiddelen (via de omgeving is besmetting soms mogelijk).

8. Geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen
Bij de verwerking van biologische producten zijn synthetische toevoegingen, zoals chemische geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen niet toegestaan.

9. Gentech niet toegestaan binnen biologische landbouw
Binnen de biologische landbouw is het gebruik van genetisch gemanipuleerde organismen (GGO) niet toegestaan. Hoewel er geen garantie te geven is dat biologische producten geheel GGO vrij zijn vanwege inwaaiend GGO-stuifmeel is het wel duidelijk dat er veel minder resten van GGO in biologische producten aanwezig zijn. Hoe groot de gezondheidsrisico's van GGO zijn voor de mens is onbekend.

10. Biologisch is goed voor ons, dierenwelzijn, het milieu en de toekomst van onze kinderen
Behoeft dit nog uitleg na het lezen van bovenstaande?

Biologisch zonder bestrijdingsmiddelen Magma Holistisch Centrum

Naar het overzicht