Freekeh!

Freekeh!

Onbekend maar wel bemind
Quinoa heeft er een concurrent bij: Freekeh. Deze graansoort zit vol eiwitten, vezels, vitamine B1 en B2 en is héél voedzaam! Het is nog even zoeken in de schappen van onze winkels en nog niet overal verkrijgbaar, maar het is zó lekker van smaak en zó simpel klaar te maken, dat het zo ingeburgerd zal zijn!

Wat is het?
Freekeh is geen nieuwe graansoort. Het is namelijk 'gewone' tarwe afkomstig uit het Midden Oosten. In Egypte staat freekeh regelmatig op het menu en behoort het tot het basisvoedsel (zoals rijst dat voor Azië is). Ook in Amerika wordt freekeh al veel gegeten. In New York is er bijvoorbeeld een restaurant dat hippe freekeh burgers serveert met appel en miso. Klinkt goed toch? De tarwegraan wordt geoogst op het moment dat deze nog jong en groen is. Daarom heeft Freekeh een hoge voedingswaarde vergeleken met reguliere tarwegranen. Na de oogst worden de granen in de zon gedroogd en daarna licht geroosterd, wat een nootachtige en unieke iets rokerige smaak geeft. Als laatste stap wordt de geroosterde tarwe gebroken tot kleinere delen

Een hogere voedingswaarde dan rijst
Greenwheat Freekeh bevat vier keer meer vezels dan zilvervliesrijst en bijna twee keer zoveel eiwit als witte rijst. Freekeh zit vol vitamine B1, B2 en mineralen zoals magnesium kalium, calcium en ijzer.

Helpt bij het afvallen.
Freekeh heeft een lage glycemische index. Wat betekent dat de bloedsuiker maar langzaam stijgt na een maaltijd met Freekeh. Hierdoor wordt jouw alvleesklier niet onnodig belast en geeft het lang een verzadigd gevoel.

Verbetert jouw spijsvertering
Freekeh bevat veel voedingsvezels; deze stimuleren jouw darmen en verbeteren jouw stofwisseling en stoelgang. Het heeft een hoge voedingswaarde en een geweldige textuur en smaak.

Leuk om te weten:
Freekeh wordt ook wel Frikey of Farik genoemd. 

Freekeh gehaktballetjes

Zo maak je het:
Kook Freekeh ongeveer 15 minuten, dan krijgt het een stevige bite. Laat het goed uitlekken.

Maaltijd ideetjes:

  • Vegetarische gehaktballetjes: (Zie afbeelding hierboven).Maak hiervoor een deegje van gekookte Freekeh, gesnipperde ui, ei, peper, kruiden (bijvoorbeeld verse peterselie of gedroogde italiaanse kruiden), beetje zout en wat broodkruim. Balletjes vormen en bakken in de pan met hete wokolie of kokosolie.
  • Freekeh geeft een lekkere en gezonde twist aan eenpans rijstgerechten zoals risotto, paella, pilav. Dus in plaats van rijst gebruik je Freekeh.
  • Gekookt en geserveerd met geroosterde sesamzaad (of geschaafde amandelen) en een beetje zeezout
  • Lekker als vulling voor gegrilde kip
  • Heerlijk en voedzaam in een currysoep
  • Met lijnzaadolie en eventueel enkele rozijntjes of goijbessen geschikt als ontbijt
  • Lekker met walnoten en rozijntjes als snack tussendoor
  • Heerlijke combi met graanaatappelpitjes, amandelen en tomaten
  • Heerlijk én voedzaam in een maaltijdsalade. Ik geef je enkele voorbeelden:
  1. Maaltijdsalade: Freekeh met blokjes pompoen, cherrytomaatjes, aubergine, Fetta, oregano en een scheutje olijfolie.
  2. Maaltijdsalade: Freekeh met kikkererwten, hazelnoten, tijm, olijfolie en scheutje citroen op een bedje van rucola sla en zongedroogde tomaatjes.

Naar het overzicht