Hooikoorts

Hooikoorts

HOOIKOORTS
Prikkelende pollen van bomen, planten en grassen bezorgen je letterlijk de lentekriebels. En jou niet alleen: vijftien tot twintig procent van de Nederlanders heeft last van een pollenallergie. Gelukkig zijn de klachten te verlichten. En als je er op tijd bij bent zijn ze zelfs te voorkomen! 

Wat is hooikoorts?
Bij hooikoorts is er sprake van een ongecontroleerde reactie van de slijmvliezen op stuifmeel van grassen, bomen en planten. Normaal gesproken maakt het lichaam na contact met stuifmeel, het zogenaamde allergeen, antistoffen aan. Deze antistoffen zijn in staat het allergeen uit te schakelen, waardoor klachten uitblijven. Bij hooikoorts is dit proces verstoord en reageert het lichaam extreem fel op het allergeen. Tijdens deze –allergische- reactie komt  histamine vrij.

Wat doet histamine?
Bij hooikoorts veroorzaakt histamine o.a. niezen, jeukende of tranende ogen, een zwaar gevoel laag op het voorhoofd en 'loopneuzen'. 

Welke behandelmethoden zijn er voor hooikoorts?
1. Antihistaminica worden vaak toegepast bij hooikoorts. Deze middelen gaan de werking van histamine tegen. Zij verminderen de ziekteverschijnselen die optreden bij hooikoorts. Laat je goed informeren over de mogelijke bijwerkingen van de medicijnen! Bedenk ook dat je met het nemen van medicijnen niet de oorzaak weg neemt.

2. Homeopoatische middelen zoals bijvoorbeeld Pollisan. Laat je adviseren door een homeopatisch arts zodat jij het juiste middel gaat gebruiken wat bij jou past. 

3. Voedingsadviezen bij hooikoorts:
Met voeding kun je heel veel doen om allergische reactie te verminderen of zelfs te voorkomen!
Binnen enkele dagen merk je al resultaat!
Als holistisch dietist kijk ik naar meerdere aspecten. Hieronder een korte opsomming. 

 • Beperken van histaminerijke voedingsmiddelen of voedingsmiddelen die histamine sneller vrij maken. We kijken samen wat jouw tolerantiegrens voor histamine is.
 • Voedingsadviezen om het immuunsysteem te versterken.
 • Een goede darmflora is erg belangrijk! De conditie van jouw darm zie je terug in de slijmvliezen van jouw neus en holtes!
 • Rekening houden met voedingsmiddelen die een zogenaamde kruisallergie veroorzaken. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor berkenpollen dan kan het goed zijn dat je appel niet goed kunt verdragen. Je krijgt bijvoorbeeld een prikkelend gevoel in je mond of diarree van een appel. Het kan ook zijn dat het eten van een appel de hooikoortsreactie versterkt.
 • Ik zoek samen met je uit welke producten je mogelijk wél verdragen. Bijvoorbeeld aardbeien geeft een allergische reactie, maar even kokend water over de aardbeien geeft geen allergische reactie. Appels verdraag je bijvoorbeeld niet, maar appelmoes wel. Ook zijn er appelsoorten die minder allergische reacties oproepen. 
 • Magnesium gebruiken. Magnesium is een mineraal wat histamine bindt en onschadelijk maakt. Gebruik het als supplement alleen op advies van een diëtist of huisarts.
 • Voorjaarsreiniging o.a. met Berkenextract van Weleda.
 • Stuifmeelpollen. Inname al starten in november.
 • Eventueel de wortel van Scutellaria (Glidkruid) inzetten,omdat deze effectief histaminereacties blust.
 • Indien noodzakelijk kan DAO (diamino-oxidase) ingezet worden. Een natuurlijke enzym die histamine afbreekt.
 • Leverstagnatie geeft hitte en zorgt dat de brandhaarden letterlijk opvlammen in neus, ogen en huid. Tijd om te blussen met specifieke voeding.

4. Acupunctuur of meridiaantherapie is een effectieve behandelwijze bij hooikoorts. De benadering vanuit de acupunctuur en meridiaantherapie richt zich niet direct op de slijmvliezen maar op de verstoring in de energiebalans. Veel mensen met hooikoorts hebben een verstoring binnen de zogenaamde leverenergie. Leverenergie heeft een opwaartse werking en kan daarom gemakkelijk klachten geven boven in het lichaam indien deze stagneert.

5. Desensibilisatie. Desensibiliseren is het ongevoelig maken voor bepaalde stoffen. Desensibilisatie kan op aantal manieren worden gedaan: sublinguale immunotherapie (druppelkuur), tabletten, neusspray of met subcutane immunotherapie (injecties).

6. Daarnaast zijn er diverse andere alternatieve behandelmethoden die hooikoorts kunnen verlichten. Laat je goed informeren en kijk goed welke methode bij jou past!

Naar het overzicht