Is speltbrood gezonder?

Is speltbrood gezonder?

Hype of echt gezond?
Waar moet je op letten als je speltbrood koopt?

VOORDELEN VAN SPELTBROOD
Speltbrood wordt steeds populairder en bekender. Maar wat is speltbrood precies en hoe gezond is het?

Spelt
Spelt, ook wel oergraan genoemd, is een graansoort net als tarwe en rijst. Het onderscheidt zich van andere 'bedekte' granen doordat het kaf niet met de korrel is vergroeid. Bij tarwe en rijst moet het kaf eraf worden geraspt. Bij spelt is de buitenste schil zo hard dat hij eraf gespeld moet worden. Vandaar de naam.

Speltbrood
Speltbrood kent zijn oorsprong in de vroege middeleeuwen en was naast roggebrood een algemeen geconsumeerd brood. Spelt (Triticum spelta) is van origine een Afrikaans tarweras en kan zeer goed voor de broodbereiding gebruikt worden. Met name in Duitsland is er een speltbrood (Dinkelbrot) cultuur, die inspeelt op de huidige gezondheidstrend: slow food. In Nederland en België is sinds een paar jaar een trend zichtbaar rondom speltbrood.

VOORDELEN VAN SPELTBROOD:
Minder Fytaten
Speltbrood bevat 40% minder fytaten dan tarwebrood. Fytaten zijn anti-nutriënten die mineralen aan zich binden, waardoor deze vervolgens slecht kunnen worden opgenomen. Hoe meer fytaten in brood, hoe minder mineralen worden opgenomen.

Meer voedingsstoffen
Spelt bevat 10 tot 25% meer eiwitten dan tarwe. Spelt bevat ook meer onverzadigde vetzure. Het is rijk aan vitamine B3 en bevat meer mineralen dan tarwe, zoals koper, fosfor, magnesium, ijzer en zink.

Vitale stoffen blijven behouden tijdens malen
In tegenstelling tot tarwe bevinden de vitale voedingsstoffen van spelt zich in een goed beschermde  binnenste kern van de speltkorrel. Bij tarwe bevinden de vitale voedingsstoffen zich in de kiem, welke tijdens het maalproces grotendeels verwijderd worden. Bij spelt blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces beter behouden.

Licht verteerbaar
Spelt is licht verteerbaar en is dus ideaal voor mensen die slecht op andere broodsoorten reageren. Veel mensen met onbegrepen buik- en darmklachten reageren vaak goed op speltbrood.

Andere soort gluten
De gluten in spelt zijn van een andere samenstelling dan die in tarwe. Hoewel spelt gluten bevat, wordt het vaak beter verdragen door mensen die gevoelig zijn voor gluten. NB: Mensen met coeliaki (ernstige intolerantie voor gluten) dienen speltbrood echter ook achterwege te laten. Voor mensen met glutengevoeligheid is het een kwestie van voorzichtig uitproberen.

Geen bestrijdingsmiddelen
Spelt is een sterk graan en heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig. Spelt komt meestal uit de biologische teelt.

Addertjes onder het gras
LET OP: Omdat speltbrood veel gevraagd is, zijn er inmiddels vele varianten op de markt. Aan speltmeel worden diverse andere granen toegevoegd. Lees het etiket of je brood van 100 % speltmeel in handen hebt. Anders betaal je onnodig veel voor een brood!
LET OP: Zorg er voor dat je brood van volkorenspelt kies en  niet van speltbloem! Speltbloem bevat nauwelijks voedingsstoffen en is te vergelijken met witbrood gemaakt van tarwebloem.
LET OP: Spelt geeft  een compact brood en rijst nauwelijk. Aan speltbrood wordt daarom vaak gluten toegevoegd om het beter te laten rijzen en om een luchtiger en groter brood te verkrijgen. Als je voor spelt brood kiest omdat je gevoelig bent voor gluten, dan heb je dus niet veel aan een brood waar extra gluten aan toegevoegd is. Lees dus goed het etiket.
LET OP: Speltbrood is erg duur. Gewoon volkorenbrood van tarwe is ook een goede keuze. De extra vitamines en gezonde vetzuren kun je ook met gewone gezonde voeding binnen krijgen.

Naar het overzicht