PLU

PLU code vertelt veel over jouw voeding

PLU code vertelt veel over jouw voeding

Waarschijnlijk verwijder je de sticker van jouw appel zonder erbij na te denken. Maar wist je dat de code op deze sticker nuttige informatie bevat?

PLU Code
Deze code is een zogenaamde PLU-code en bevat vier of vijf cijfers. Daarmee wordt geïdentificeerd of het gaat om groente of fruit, maar de code vertelt je ook hoe je sappige appel is geteeld. Is de vrucht genetisch gemodificeerd/genetisch gemanipuleerd of organisch of biologisch geproduceerd? Handig om te weten!

Telt de PLU code 4 cijfers?
Viercijferige codes die met een 3 of 4 beginnen wijzen er op dat de groente of het fruit met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstbemest geteeld werd. Traditioneel geteelde bananen worden bijvoorbeeld gemerkt met de code 4011.

PLU code bevat 5 cijfers en begint met 8
Als de PLU-code vijf cijfers telt en het nummer begint met 8, dan geeft dit aan dat het item genetisch is gemodificeerd. De PLU-code op de stickers van genetisch gemanipuleerde bananen is bijvoorbeeld 84011. Vaak staan ook de letters GE (genetically enhanced), GMO (genetically modified organism) of GGO (genetisch gemodificeerd organisme) erbij.

PLU code bevat 5 cijfers en begint met 9
Als de PLU-code bestaat uit vijf cijfers en het nummer begint met 9, dan is het product biologisch geteeld en níét genetisch gemodificeerd. Een biologische banaan heeft dan de code 94011.

Kortom
Ben je in de supermarkt? Kijk dan eens wél naar de sticker, goed om je bewust te worden van het product dat je koopt!

Naar het overzicht