De kracht van kiemgroente

De kracht van kiemgroente

KIEMGROENTE

Wat is kiemgroente?
Kiemgroente, ook wel kersgroente, microgroente  of spruitgroente genoemd, is groente die als kiemplantje (met de eerste twee blaadjes) wordt geoogst en gegeten. De bekendste soort is tuinkers. Andere soorten zijn bijvoorbeeld broccolikers, fenegriekkers, rode koolkers, rucolakers. Ook de kiemen van peulvruchten en de kiemen van zaden zoals de zonnebloem kunnen geconsumeerd worden. 

Waarom zijn kiemen gezond?
Zaden zitten vol energie, eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten. In het kiemproces komen deze waardevolle stoffen ter beschikking voor het plantje. Sterker nog: Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat tijdens het kiemproces de hoeveelheid eiwitten, mineralen en vitamines zoals vitamine C-gehalte wel zesmaal zo groot worden en het vitamine A-gehalte driemaal. Een ander gunstig  effect van het kiemen is dat de hoeveelheid vetten, waar zaden rijk aan zijn, aanzienlijk minder wordt. Het caloriegehalte daalt hiermee. Ook de antinutriënten wordt door het kiemen minder; Antinutriënten zijn stoffen die de opname van vitamines en mineralen belemmeren.
Kiemgroenten bevatten ook hoge gehaltes aan mineralen zoals zink, calcium, mangaan en koper.

Kiemgroenten bevatten meer vitaminen en mineralen dan de hele plant zelf!

Daarnaast bevatten kiemgroente grote hoeveelheden antioxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn stoffen die in het lichaam worden aangemaakt en celweefsel beschadigen en het verouderingsproces versnellen.
Kiemgroente bevatten veel meer enzymen dan andere groenten, soms wel tot 100 keer zoveel! Enzymen zijn nodig voor alle werkende processen in je lichaam, zoals het verteren van voedsel. Kiemgroente zijn dus ware vitaminebommetjes en worden terecht superfood genoemd.

Kiemgroente

Elk soort kiemgroente heeft zijn eigen genoemde eigenschappen.
Sommige kiemen werken bij te hoge bloeddruk omdat ze vocht afdrijvend werken. Broccoli-kiemen helpen bij maagklachten Uit een onderzoek bleek dat  broccoli-kiemen de groei van de bacterie Helicobacter pylori, een bacterie die maagklachten veroorzaakt, flink afremt. Brocolikiemen bevatten isothiocyanaten. Stofjes die kankercellen uitschakelen.  Haverkiemen zijn rustgevend voor de zenuwen. Alfalfa werkt spier herstellend en is erg interessant voor sporters en mensen die willen aansterken na spierverlies door een inactieve periode. Alfalfa werkt ook stimulerend op de cognitieve functies. Radijskiemen zijn goed voor de botten door het hoge calciumgehalte. Alle kiemgroenten bevatten in ieder geval weinig calorieën en zijn erg geschikt om toe te passen in een afslankdieet. 

Brocolikiemen bevatten isothiocyanaten. Stofjes die kankercellen uitschakelen.

toepassing kiemgroente

Culinair interessant
Kiemgroente is culinair interessant door de veelal krachtige kruidige smaak. Ze zijn zo smaakvol dat je geen zout meer nodig hebt. Kiemgroente kun je gebruiken om jouw maaltijd te versieren en kleur te geven! Kiemgroente is het hele jaar verkrijgbaar en is een goede en gezonde aanvulling op ons voedsel.

Toepassingen voor kiemgroente:
- Gewoon elke dag een kiemen tussen een broodje!  
- Bij jouw warme maaltijd als supergezonde bordversiering. 
- Een toef kiemgroente als garnering op de soep
- Gebruik sterk smakende kiemgroente zoals prei- van radijskiemen op jouw stukje vlees. 
- Zo smaakvol! Je hebt geen zout meer nodig.
- Tuinkers op de aardappelen
- Als vulling in een dubbel gevouwen omelet.
- Peulvruchtenkiemen als vervanging voor vlees in de soep.
- Peulvruichtenkiemen door een wokgerecht
- Sproutbread of kiembrood bakken
- Taugé wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals nasi goreng, gadogado en soto-soep.
- Zie onderstaand overzicht voor meer toepassingen.

OVERZICHT TOEPASSING KIEMGROENTE
Download hier het overzicht
Overzicht toepassing kiemgroente

BELANGRIJK: 
Het kiemen vindt plaats onder vochtige en warme omstandigheden. Dit zijn omstandigheden waarin bacteriën goed groeien. Op kiemgroenten kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals  salmonella en  E.coli. Bedrijven moeten aan strenge wetgeving voldoen om ervoor te zorgen dat er geen risico voor besmetting is. Toch is het risico niet helemaal uit te sluiten.
Kiemgroente altijd goed wassen in stromend water.
Kiemgroente gekweekt op aarde (cress, zoals tuinkers) kan rauw worden gegeten, maar de meest veilige keuze is om kiemgroenten van tevoren te verhitten. Dit kan door ze 5 seconden onder te dompelen in kokend water of ze goed mee te wokken met de maaltijd.
Kiemgroente op basis van peulvruchten altijd kort koken of mee verhitten in het gerecht voor je het eet!
Heb je een verminderde weerstand of ben je zwanger: kies voor kiemen van peulvruchten die je voldoende kunt mee verhitten in een gerecht en je toch vele waardevolle stoffen geven.

watercress kiemgroente

Verkrijgbaarheid kiemgroente.
Diverse kiemgroente, zoals Alfalfa, taugé en tuinkers zijn kant- en klaar  te koop bij een reformwinkel, supermarkt  of groenteboer. Laat goed op de houdbaarheidsdatum. Let er ook op dat je biologische kiemgroente koopt! 

Zelf kiemgroente maken
Thuiskweek gebeurt vaak met kweekbakjes of op vochtig keukenpapier of in kiembakjes. Koop hiervoor zaden van biologische oorsprong! Kiembakjes zijn in reformwinkels te koop, evenals de instructieboekjes. Zelf vind ik een bakje met kleine gaatjes handig. Zo kun je elke dag de kiemgroente spoelen met water om schimmelvorming te voorkomen.


zelfkweek Kiemgroente in glazen kweekbakje

Naar het overzicht