BMI berekenen

BMI berekenen

BMI berekenen
Een eenvoudige methode om te bepalen of je een gezond gewicht hebt, is het berekenen van je BMI (Body Mass Index) ook wel Quetelet index (QI) genoemd. De BMI geeft feitelijk het aantal kilogrammen aan dat je per vierkante meter lichaam hebt. Formule:
BMI= gewicht (in kg) gedeeld door lengte x lengte (in meters)
Wanneer iemand bijvoorbeeld 75 kg weegt en 1.68 m lang is, bedraagt de BMI: 75 gedeeld door 1.68 x 1.68 = 26.6. Je kunt natuurlijk ook jouw BMI berekenen met onderstaande BMI calculator.

Let op: Deze BMI index is niet geschikt voor mensen uit een niet-Europees land of personen met een groeistoornis zoals groeihormoondeficiëntie, syndroom van Down, syndroom van Turner enz. Ook voor topsporters, zwangeren, personen onder de 18 jaar en boven de 60 jaar geldt een andere BMI index!


BMI Calculator

Lengte (in cm)

Gewicht (in kg)


Gezond BMI: tussen 18.5 en 25
BMI < 18.5 is ondergewicht
BMI tussen de 18.5 en 25 is een gezond gewicht
BMI tussen de 25 en 30 duidt op overgewicht.
BMI boven de 30? Dat duidt op ernstig overgewicht (obesitas). 
BMI boven de 40? Dan heb je zeer ernstig oftewel morbide obesitas

BMI voor Aziaten en Hindoestanen
Aziaten en Hindoestanen hebben, in verhouding met Europeanen, bij een lagere BMI al mogelijk een risico op gezondheidsproblemen. Dit blijkt uit het rapport van de World Health Organization. Aziaten en Hindoestanen hebben een ander lichaamsbouw. Zij hebben bij dezelfde BMI waarde als Europeanen, in verhouding vaak meer lichaamsvet. India heeft in 2008 de BMI afkapwaarden voor haar land aangescherpt. 

  • BMI tussen 23 en 27.4 duidt op overgewicht
  • BMI > 27.4 duidt op ernstig overgewicht


Ben je ouder dan 65 jaar?
Ben je ouder dan 65 jaar, dan is de BMI geen goed meetinstrument want jouw lichaamssamenstelling verandert: de spiermassa daalt en vetmassa neemt toe. Ook jouw lengte zal vanaf 40 jarige leeftijd afnemen met zo’n 1 à 2 cm per 10 jaar waardoor de BMI toeneemt. De grenswaarden van ondergewicht en gewicht als parameter voor ondervoeding voor iemand boven de 65 ligt hierdoor hoger dan bij volwassenen tussen de 18 en 59 jaar.
Voor 65-plussers  gelden de volgende waarden:

  • BMI < 20 betekent ondervoeding
  • BMI < 23 kg/m² betekent ondergewicht en een toegenomen sterfterisico indien er sprake is van onvrijwillig gewichtsverlies.
  • BMI tussen 23-28 kg/m² is een gezond gewicht.
  • BMI 28-33 bij 65-plussers gaat niet gepaard met een toegenomen risico
  • BMI > 33 kg/m² is sprake van obesitas met toegenomen sterfterisico


BMI bepalen tussen de 8 en 18 jaar?
Dan gelden andere parameters om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Er wordt tevens  onderscheid gemaakt tussen een jongen of een meisje.


Lichaamssamenstelling belangrijk

Lichaamssamenstelling belangrijk
Voor het bepalen of je een gezond gewicht hebt is het ook belangrijk jouw lichaamssamenstelling te beoordelen. Iemand met veel spiermassa en weinig vetmassa kan toch een hoog BMI hebben. Immers spieren wegen zwaarder dan vet. Je kunt je vetmassa en spiermassa laten meten middels diverse meetinstrumenten die jouw lichaamssamenstelling meten, zoals vele sportcentra ze in gebruik hebben of middels een weegschaal die ook de vetpercentage meet. Ook al zien deze meetaparatuur er geavanceerd uit, ze zijn niet 100 % betrouwbaar. Heb je bijvoorbeeld net veel water gedronken of veel vocht verloren dan kunnen de uitkomsten al afwijken. 
Een simpele parameter om te bepalen of je teveel buikvet hebt is de taillemeting.

Vanaf 30-jarige leeftijd verlies je gemiddeld 1 procent spiermassa per jaar. Naarmate je ouder wordt gaat dat steeds wat sneller en op 70-jarige leeftijd is dat gemiddeld al 3% per jaar. Dat zie je niet op de weegschaal, omdat vet de plek van de spieren inneemt. Daardoor krijgen veel mensen dunnere benen en een dikkere buik.


Ondergewicht ongezond?
We weten inmiddels allemaal wel dat overgewicht gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Maar wist je dat ondergewicht ook een verhoogt sterfterisico geeft? De BMI volgt als het ware een u-vormige curve,  waarbij een BMI van 22.5 als ideaal wordt gezien voor iemand tussen de 18 en 59 jaar. Een BMI van 22.5 wordt als ideaal gezien omdat de meeste mensen dan de laagste sterfte risico hebben.
Kortom: Hoe hoger het gewicht boven de BMI van 22.5 des te meer sterfterisico. Maar andersom geldt ook: Hoe lager het gewicht onder een BMI van 22.5 des te meer sterfterisico.

Mensen met ondergewicht (een BMI van 18.5 of lager) hebben 1.8 keer zo veel kans op overlijden als mensen met een gezond gewicht (een BMI tussen 18.5 en 25.9)

Ondergewicht BMI lager dan 18.5

Wat mag jij maximaal wegen?

Andersom rekenen kan ook: Voor een gezond gewicht mag je maximaal een BMI van 25 hebben. Boven een BMI van 25 heb je overgewicht indien je tussen de 18 en 59 jaar bent.
Je kunt jouw bovengrens als volgt berekenen:
Bovengrens gezond gewicht= 25 x lengte x lengte (in meters)


Jouw ideale gewicht
We weten inmiddels allemaal wel dat overgewicht gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Maar wist je dat ondergewicht ook een verhoogt sterfterisico geeft? De BMI volgt als het ware een u-vormige curve,  waarbij een BMI van 22.5 als ideaal wordt gezien. Een BMI van 22.5 wordt als ideaal gezien omdat de meeste mensen dan de laagste sterfte risico hebben.
Kortom: Hoe hoger het gewicht boven de BMI van 22.5 des te meer sterfterisico. Maar andersom geldt ook: Hoe lager het gewicht onder een BMI van 22.5 des te meer sterfterisico. Ben je tussen de 18 en 59 jaar dan is het meest ideale gewicht een BMI van 22.5. Bereken jouw ideale gewicht als volgt:
Ideale gewicht = 22.5 x lengte x lengte (in meters)                                                                                     


Gewichtsverloop

Wil je jouw gewicht bijhouden? Wil je ook zien of je een gezond gewicht hebt? Dan kun je een handig bestand downloaden: Mijn gewichtsverloop


Lengte veranderd vanaf 50 jaar

Vanaf jouw 50ste levensjaar verandert jouw lengte. Veel vrouwen zijn rond hun 70ste ruim 5 centimeter korter dan op hun 20ste. Bij mannen verloopt dat proces een stuk langzamer. Het krimpen komt doordat de schijven tussen de wervelkolom platter worden en de ruimte tussen de gewrichten versmalt. Ga jij jouw BMI berekenen, check dan ook even jouw huidige lengte.

 

 

Naar het overzicht

Succestips gezond afvallen

E-book: Succestips voor gezond afvallen

Ben je er zeker van dat je de zaken goed aanpakt? Ik bied jou de belangrijkste tips die ervoor zorgen dat de wijzer van de weegschaal de goede richting uitgaat.

Lees meer