Een goede start is sleutel tot succesvol afvallen

Een goede start is sleutel tot succesvol afvallen

Een goed begin is het halve werk
Dat geldt ook voor succesvol afvallen en het volhouden. Ik geef je 10 belangrijke vragen die je aan jezelf kunt stellen vóórdat je begint. Neem even de tijd om goed voorbereid te starten. 

STEL JEZELF DE VOLGENDE 10 VRAGEN:
1. Wil ik écht afvallen?
Wil ik écht afvallen lijkt mogelijk de simpelste vraag, maar is waarschijnlijk de lastigste. Door onderstaande oefening worden jouw onbewuste gedachtes naar het bewustzijn gebracht. Het is  belangrijk dat je contact maakt met jouw diepste wensen en angsten... Neem er de tijd voor!

OEFENING
Beschrijf hoe jow leven er over 5 jaar uit zal zien als jij bent afgevallen ben hoe je leven er over 5 jaar uitziet als je niets aan jouw gewicht doet. Het kan heel eenvoudig door jouw papier in 2 kolommen in te delen. Vul steekwoorden in die bij je opkomen.
Gebruik de volgende thema's:

  • eten
  • lichaam
  • familie
  • financiën
  • gezondheid
  • ontspanning
  • relatie
  • studie
  • werk
  • vriendschappen
  • wonen
  • emotie                      

Ik geef je hieronder een voorbeeld:
_____________________________________________________________________

POSITIEF SCENARIO NEGATIEF SCENARIO
eten eten
Ik luister naar mijn lichaam wat ik nodig heb Ik heb snoepbuien
Ik geniet van wat ik eet Ik voel me schuldig na het eten
Ik eet gezond en lekker Ik heb controleverliues met eten
lichaam lichaam
Ik ben op mijn ideale gewicht Help! Nog zwaarder!
Ik ben tevreden over mijn uiterlijk Ik baal van mijn lijf en kijk niet meer in de spiegel
familie familie
Zo fijn dat we weer samen kunnen wandelen Ik schaam mij zelfs voor mijn familie

Ik geniet van de momenten samen, zonder
steeds in gedachte met eten en gewicht bezig te zijn

Ik doe niet meer aan alle activiteiten mee

______________________________________________________________________

Je kunt het beschrijven van jouw scenario's ook in de vorm van 2 brieven doen die je aan een (denkbeeldige) vriendin of vertrouwenspersoon schrijft. Het gaat er niet om dat er prachtige zinnen en woorden geformuleerd worden: De scenario's zijn bedoeld voor jou zelf!

Voorbeeld: Fragmenten uit het negatieve scenario:
"Een dag leven kost me heel veel moeite. Alle inspanning, hoe klein ook, is te zwaar. Lopen is eigenlijk al te vermoeiend. Ik heb veel buikklachten, mijn slokdarm is geïrriteerd, ik heb regelmatig hoofdpijn. Geestelijk voel ik me dood en kil. Televisie, geluiden, veel mensen zijn eigenlijk ruis op de lijn. Ik kan dit niet verdragen. Genieten kan ik alleen van mijn heimelijke vreetbuien, maar dan ook maar even... Mijn zelfbeeld is een ramp. Ik  voel me een dik volgevreten varken, heb geen enkele beheersing. Ik doe maar wat kleding aan; er past me nauwelijks iets meer, als het maar groot is. Ik vermijd mezelf te bekijken. Ik walg van mezelf, haat mezelf. Plannen voor de toekomst heb ik niet. Mijn gedachten zijn gedompeld in een lome, koele mist. Me toeleggen op cursussen kan ik niet, mijn gedachten lopen te traag en ik ben te moe. Alle fijne dingen in het leven worden overschaduwd door uitputting, verdoving, schuldgevoel en schaamte. Eigenlijk ben ik al uitgeleefd, ik kan zo doodgaan, ik vegeteer gewoon wat..."
 
Voorbeeld: Fragmenten uit het positieve scenario: 
"Ik voel me energiek, heb geen pijn. Ik heb een figuur dat bij me past. Ik eet bewust en gezond en geniet ervan. Geestelijk ben ik stabiel. Ik ben tevreden met mijn goede en minder goede eigenschappen. Kan nu om mezelf lachen als ik iets zeg of doe wat niet helemaal de bedoeling was. Oud zeer heb ik losgelaten. Ik spaar mijn energie voor zaken die ik echt belangrijk vind. Ik doe regelmatig ontspanningsoefeningen. Ik word er weer leeg en fris van. Onze seksuele en intieme relatie is harmonisch. Ik durf me nu toe te vertrouwen en ontdek steeds nieuwe dingen. In contact met anderen bewaak ik mijn grenzen. Ik accepteer de eigenaardigheden van mijn ouders en krijg geen eetbui meer na contact met ze. Ik heb inspirerende vrienden bij wie ik mezelf ben. Ik heb veel interesses. Verdriet en tegenslagen zullen er altijd zijn, maar ik kan het aan. Ik hou van mezelf, ik ben het waard om een fijn leven te hebben."

2. Wat is de reden dat ik wil afvallen?
Maak een lijstje van redenen om af te vallen. Houdt de lijst altijd positief!
Dus niet: "Door af te vallen heb ik minder kans op diabetes"
Maar wel: "Door af te vallen blijft mijn bloedsuiker goed!" 
Zie jij verschil in de formulering? Welliswaar een klein nuance verschil, maar wel van wezenlijk belang voor een positieve mindset!
Ik geef je nog enkele voorbeelden:

Dus niet: "Ik wil afvallen, omdat ik niet oud wordt met mijn huidige gewicht."
Maar wel: "Als mijn BMI onder de 30 komt leef ik 6-7 jaar langer! "

Dus niet: "Door afvallen voorkom ik hart- en vaatziekten"
Maar wel: "Bij elke kilo die ik afval, wordt de conditie van mijn hart en bloedvaten beter!"

Leg de nadruk op de reden die jij het belangrijkst vindt en gebruik die om jezelf te motiveren. Een motivatie die van binnenuit komt (je wilt bijvoorbeeld kunnen voetballen met je zoon) is meestal duurzamer dan een die is ingegeven doordat anderen vinden dat je moet afvallen. Wil je graag veranderen dan is het goed om bij jezelf stil te staan om in contact komen met innerlijke drijfveren en behoeften.

3. Is mijn doel concreet?
Zet je goede voornemers om in een concreet doel. Dus "Ik ga 2 keer per dag fruit eten" (is concreet doel) in plaats van "ik ga gezonder eten" ( is geen concreet doel). Of bijvoorbeeld: "Ik ga elke dag ½ uur wandelen" in plaats van "ik ga meer bewegen".

4. Is mijn doel realistisch?
"Ik ga niet meer snoepen" is lang niet altijd haalbaar. Een realistisch doel kan zijn: "ik eet maximaal 1 keer per dag iets lekkers" 

5. Hoe beloon ik mijzelf?
Beloon jezelf bij elke kleine stap die bijdraagt om je doel te realiseren. Verwen jezelf bijvoorbeeld bij elke kilo (of elke vijf kilo) gewichtsverlies met iets leuks: een tijdschrift, een sauna, een dagje uit enzovoort. Let op met het kopen van leuke kleding: die pas je over twee maanden misschien niet meer!

6. Wie stel ik op de hoogte van mijn voornemen?
Vertel mensen uit omgeving dat je gaat afvallen. Het zal er in ieder geval voor zorgen dat je langer volhoudt.

7. Denk ik positief?
Wist je dat jouw gedachten iedere actie beïnvloeden? Dus, als je denkt: "Ik mag ook niets lekkers meer" dan zal het moeilijk zijn om het vol te houden. Maar als je positief denkt (bijvoorbeeld: "Weinig zoet doet mij goed!") zal jouw motivatie hoog blijven. Lees meer 

8. Welke vaardigheden heb ik nodig om af te vallen?
Diverse vaardigheden zullen je helpen je doelen te realiseren. Voorbeelden van vaardigheden zijn: Kennis van gezonde voeding, weten wat calorie-arme producten zijn, gezonde maaltijden kunnen bereiden, omgaan met hongergevoel of lekkere trek. Soms heb je een diëtist of een andere begeleider nodig om jou vaardigheden aan te leren. Vooral als je merkt dat je een emotie-eter bent en vaardigheden nodig hebt om anders met emotie om te gaan dan middels eten.

9. Wat is mijn start en finish datum?
Noem een startdatum. Het kan ook zijn NU zodra je bovenstaande vragen hebt beantwoord! De datum dat jouw doel wordt is bereikt houdt je natuurlijk ook goed voor ogen!

10. Hoe pak ik de draad weer op?
Geef niet op als je een keer hebt 'gezondigd', maar probeer er dan van te genieten. Zie het 'zondigen' als een leermoment. Waarom ging het fout? Wat kan ik doen om het de volgende keer te voorkomen?

Naar het overzicht