Aanbevelingen om kanker te voorkomen

Aanbevelingen om kanker te voorkomen


AANBEVELINGEN WERELD KANKER ONDERZOEK FONDS
 
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (World Cancer Research Fund oftewel WCRF) doet 8 aanbevelingen om de risico op kanker te verlagen. Zij komen overeen met de 6 leefregels van de Nederlandse KWF Kankerbestrijding, maar de aanbevelingen van de WCRF zijn iets concreter.

Aanbeveling 1: Lichaamsvetpercentage
Wees zo slank mogelijk binnen de normale range van lichaamsgewicht (BMI 21-23).
Bereken hier jouw BMI
Toelichting: Overgewicht, en vooral als het op de buik gelokaliseerd is, gaat duidelijk gepaard met een verhoogd risico op dikke darmkanker. Dat is ook het geval voor borst-, alvleesklier- en baarmoederkanker.

Aanbeveling 2: Lichamelijke activiteit
Wees lichamelijk actief als onderdeel van het dagelijkse leven (gemiddeld 30 minuten per dag).
Toelichting: 30 minuten snel wandelen per dag zal volstaan om het risico op kanker van dikke darm, borst en baarmoederslijmvlies te verminderen.

Aanbeveling 3: Voedingsmiddelen en dranken die de gewichtstoename bevorderen
Beperk de consumptie van voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid. Vermijd suikerrijke dranken en fast food.
Toelichting: Deze calorierijke producten bevorderen gewichtstoename. Tevens leveren deze voedingsmiddelen weinig vitamines.

Aanbeveling 4: Plantaardige voedingsmiddelen
Eet voornamelijk voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong.
Toelichting: Deze aanbeveling pleit voor een voornamelijk plantaardige voeding, met dagelijks 5 porties groenten en fruit om het risico te doen dalen van kanker van de mond, keel, slokdarm en maag.

Aanbeveling 5: Dierlijke voedingsmiddelen
Beperk de inname van rood vlees. Vermijd voorbewerkt vlees inclusief vleeswaren.
Toelichting: In de vijfde aanbeveling wordt aangeraden rood vlees te beperken tot maximum 500 gram per week en ook bereide vleeswaren (zoals fijne vleeswaren) zoveel mogelijk te verminderen om het risico op darmkanker te verminderen. Mensen die veel rood vlees en vleeswaren eten hebben namelijk 35 procent meer kans op het ontwikkelen van darmkanker.

Rood vlees is rundvlees, lamsvlees en varkensvlees. Bewerkt vlees is al het vlees dat is gerookt, gezouten of op een andere manier is geconserveerd door het toevoegen van conserveringsmiddelen. Deze producten verhogen de kans op darmkanker.

Bewerkt vlees, vleeswaren en alcohol verhogen risico op kanker

Aanbeveling 6: Alcoholische dranken
Beperk de inname van alcoholische dranken.
Toelichting: Beperk het alcoholverbruik tot 1 glas per dag voor vrouwen en 2 voor mannen. Alcohol kan het risico op verschillende soorten kanker verhogen. Met name mond- en borstkanker.

Aanbeveling 7: Conservering, bewerking, bereiding
Beperk de zoutconsumptie. Vermijd beschimmelde granen, graanproducten of peulvruchten.
Toelichting: Onderzoek toont aan dat zoute voeding en voedsel bewerkt met zout waarschijnlijk maagkanker kunnen veroorzaken. Schimmel kan ook kanker veroorzaken.

Aanbeveling 8: Voedingssupplementen
Stel als doel om de voedingbehoeften alleen via de voeding te bereiken.
Toelichting: Onderzoek toont aan dat een hoge dosis van bepaalde voedingssupplementen het risico op kanker kan beïnvloeden. Het is beter om alle benodigde voedingsstoffen via de voeding binnen te krijgen. Let op: Sommige groepen mensen kunnen baat hebben bij voedingssupplementen. Laat je hierbij door een deskundige adviseren.

De WCRF geeft enkele bijzondere aanbevelingen:

  • Bijzondere aanbeveling 1: Borstvoeding. Moeders geven borstvoeding, kinderen krijgen borstvoeding. Toelichting aanbeveling: Onderzoek toont duidelijk aan dat borstvoeding de moeder kan beschermen tegen borstkanker en de baby tegen overgewicht op latere leeftijd.
  • Bijzondere aanbeveling 2: Overlevenden van kanker: Volg de aanbevelingen voor de preventie van kanker.
  • Bijzondere aanbeveling 3: Stop met roken! Behoeft dit nog een toelichting?


Meer informatie
Voor meer informatie lees de samenvatting van het rapport WCRF

Naar het overzicht