Is donker brood gezond?

Is donker brood gezond?

Hoe donkerder het brood, des te gezonder het er uit ziet. Maar is donker brood werkelijk zo gezond?
Weet jij welke broodsoort het meest gezond is?

Donker brood
De kleur zegt vaak niets over hoe gezond het brood is. Ook zegt de kleur niets over de hoeveelheid vezels van het brood. Vaak is brood donker gekleurd door moutextract (een soort suikerstroop). Door de moutextract lijkt een brood gemaakt van bloem veel gezonder dan het in werkelijkheid is. Bloem bevat nauwelijks nog vezels, vitaminen en mineralen. Zelfs diverse soorten roggebrood zijn gemaakt van bloem.

Gezond brood
Wil je gezond brood kies dan voor een vezelrijk brood gemaakt van volkorenmeel.
Volkorenmeel bestaat uit de gehele graankorrel en bevat namelijk veel B-vitamines, mineralen, zoals ijzer en veel vezels.

brood

Voordelen van veel vezels
Hoe meer vezels hoe beter voor je darmen. Vezels stimuleren tevens de stofwisseling. Ook geeft vezelrijk brood langer verzadiging en past dus goed in een voeding om af te slanken.
Vezels verlagen het cholesterol en voorkomen een snelle bloedsuikerstijging.

Super gezonde broodsoorten:
1. Desembrood
is brood gemaakt van volkorenmeel en is dus gezond. Wil je een overtreffende trap dan kies je voor volkoren desembrood. Volkoren desembrood is brood gemaakt van volkorenmeel, water en bacterieculturen. Desembrood is gezond, omdat het wordt gemaakt van puur natuurlijke grondstoffen. Er wordt geen gist, broodverbeteraars of stoffen met E-nummers aan toegevoegd. Desembrood geeft veel verzadiging en is gezond voor de darmflora. IJzer uit het desembrood wordt beter opgenomen dan uit een brood met gist. Mensen met glutengevoeligheid kunnen desembrood vaak beter verdragen dan gewoon brood. Door de bereidingswijze van desembrood worden de gluten grotendeels al verteerd.

2. Spelt brood 
wordt vaak door de darmen beter verdragen dan (volkoren) tarwebrood. Spelt is een tarwesoort en bevat welliswaar gluten maar in een iets andere vorm dan gewone tarwe. Vele mensen met glutengevoeligheid  verdragen spelt daarom beter dan gewone tarwe. Echter iemand met coeliakie (een glutenallergie) kan spelt ook niet verdragen.
Omdat spelt een sterke graansoort is heeft het meestal geen bestrijdingsmiddelen nodig voor de teelt.
LET OP: Omdat speltbrood veel gevraagd is, zijn er inmiddels vele varianten op de markt! Zorg er voor dat je volkorenspelt kies en dus geen speltbloem! Lees ook op het etiket of het wel uit 100% spelt bestaat. Vaak verkoopt men een mengsel van spelt en gewone tarwe. Ben je gevoelig voor gluten, neem dan geen speltbrood met toegevoegde gluten. Goed het etiket lezen dus! 
Lees meer over de voordelen van speltbrood.

3. Soggus
 
is roggebrood zonder gist. Heerlijk voor mensen die graag willen kauwen en stevig brood prefereren.

4. Kiembrood
De granen (en eventueel zaden) zijn gekiemd en dus gemakkelijker verteerbaar. Vitamines en minderalen worden gemakkelijker opgenomen. Dit brood vraagt wel veel kauwwerk omdat het brood compact is door het ontbreken van rijstmiddelen.

Samenvatting:
Kies dus bij voorkeur volkorenbrood. Dat is brood gemaakt volkorenmeel. Laat je niet verleiden door de kleur of de naam van het brood. Lees dus goed het etiket of vraag expliciet bij jouw bakker naar brood gemaakt van volkorenmeel. Volkoren desembrood, soggus, kiembrood en volkorenspelt zonder hulpstoffen en conserveringsmiddelen zijn de meest gezonde broodsoorten.

Naar het overzicht